Werken met Eric

De beste shake is een mix van denken, voelen en doen.

Wat denk je?

Wist jij dat we dagelijks zo’n zestig- tot tachtigduizend gedachten hebben: iedere dikke seconde een nieuwe? Bij iedere hartslag een gedachte! Met al die gedachten ondertitelen we ons leven. Leveren we commentaar op alles wat we zien, horen en voelen. Omdat ik zo vertrouwd ben met mijn commentator slik ik zijn verhalen voor zoete koek. 

Nog zo’n feit: gemiddeld acht tot twaalf keer per dag ervaar ik dikke stress. Net als jij. Wetenschappers hebben dat officieel geteld (mocht je het niet geloven). Stress is een teken dat iets niet gaat zoals je dat graag zou willen. 

Wat voel je?

Je lijf heeft ’t als eerste door. Eerst voel ik het: ik ben dus gewaarschuwd. Daarna komen die verwarrende gedachten weer. Niet de fijnste, doorgaans. Ik maak er een verhaal van en geloof het natuurlijk weer zelf. Het is spitsuur onder mijn schedeldak. Soms lacht het leven me toe en lijkt alles als vanzelf te gaan. Wind mee, moeiteloos, zonder inspanning. Gek genoeg is die stem dan rustiger, milder, wijzer. Het voelt dan ook duidelijk anders. Zo zou je het altijd willen. Zou je dat bewust kunnen oproepen? En hoe moet je dat dan doen?

Wat doe je?

Tja. Wat doe je? Volg je je verstand of durf je te vertrouwen op wat je voelt? Iets kan wel kloppen, maar niet goed voelen. Of niet kloppen, maar juist wel weer goed voelen. 

Denken kon ik altijd als de beste. Ik studeerde rechten en bedrijfskunde en had mooie banen. Maar met denken kom je niet ver als je dat niet kunt koppelen aan wat je voelt. Wat hebben denken en voelen, juist ook op het werk, met elkaar te maken? Hoe kunnen ze elkaar versterken? Niemand minder dan Ted Troost liet me kennis maken met zijn vak, de haptonomie. Hij liet me het verband zien. Nou ja, voelen, eigenlijk. 

In mijn promotieonderzoek naar veerkracht knoop ik de eindjes aan elkaar. De onderzoeksvraag: wat kan haptonomie betekenen voor de veerkracht van mensen in bedrijven? 

Samen aan de slag!
Mijn ontdekkingen deel ik graag met mijn klanten. Met coaching van teams en/of individuen, met gerichte trainingen en met advies. Werken zonder stress? Best een prettige gedachte. Of niet?